Bistro Pinot – De filosofie van de Franse bistro, in een eigentijds jasje.

Wie Tariq Gessesse kent, weet dat horeca én ondernemen voor hem de perfecte ingrediënten zijn. Met een vader als horecaondernemer en zelf een bekend gezicht in restaurants in Leeuwarden kon een eigen horecazaak niet uitblijven. Tel daar zijn liefde voor Frankrijk – die niet alleen door de maag gaat – bij op en daar staat zijn Franse restaurant, Bistro Pinot.

 

De Franse droom achterna

In 2015 gooide Tariq het roer om. Hij kocht een camper en reisde met zijn vriendin door Frankrijk. Om ‘even afstand te nemen van alles en weer vanuit een breder perspectief te kunnen kijken’. Op de vraag – waarom specifiek dit land – is het antwoord volgens hem vrij eenvoudig. ‘Ik ben zó dol op alles wat met wijn te maken heeft en met Frankrijk. Het is ook niet voor niets hét nummer één vakantieland voor Nederlanders’. Tariq bezocht verschillende wijnregio’s, plukte zelf druiven en vertoefde op zijn gemak acht maanden onder de Franse zon. De droom om ooit zelf te gaan ondernemen bleek een paar jaar later dichtbij. Eind 2020 werd hij benaderd met de vraag: ‘Hoe lijkt het jou om zelf een horecazaak te openen?’

Een eigen bistro in hartje Grou

Bien-sûr! Lang hoefde Tariq niet na te denken. Natuurlijk zou het een Franse tent worden. Midden in het idyllische Grou, in een zijstraat vanaf de haven. Het zou ‘De Bistro’ hebben geheten, als het aan Tariq lag. Maar uiteindelijk stemde hij toch in met ‘Bistro Pinot’, verwijzend naar de bekende druivensoort uit Frankrijk. Een bistro is een begrip in Frankrijk, vertelt Tariq. De term verwijst naar een laagdrempelig eethuisje. In de bistro gaat het om eenvoud, weinig opsmuk en producten met een hoge kwaliteit. Of zoals Tariq het zelf mooi omschrijft: ‘Het is een knappe vrouw met weinig make-up’. Geen verfijnde schuimpjes en mousses, maar ‘gewoon’ boers. Eerlijk. Gerechten waarin de smaken voor zichzelf mogen spreken.

De timing van een onbekende pandemie

Over de pandemie die in 2020 de wereld in haar macht heeft maakt hij zich op dat moment geen zorgen. Zo hadden ze de tijd om te verbouwen en tegen de tijd dat Bistro Pinot open zou gaan was het ‘vast wel weer overgewaaid’. Op 1 april 2021 gingen de deuren inderdaad open, maar van een echte Franse beleving was toen geen sprake. Horecazaken mochten alleen open voor afhalen. De beleving van Bistro Pinot leent zich volgens Tariq niet voor een afhaalmaaltijd op de bank. Af en aan ging het met de corona-regels en van een échte grand opening is het daarna nooit gekomen.

Shared dining in een bistro jasje

In het voorjaar van 2022 kon Bistro Pinot wél in volle glorie draaien. chef-kok Mike kwam bij het team. Mike, een bekende uit Grou, weet nog goed hoe zijn eerste gesprek met Tariq verliep. ‘We bleken dezelfde passie te hebben voor muziek. We zijn beide muzikant en dol op Oasis. Na het gesprek appte ik Tariq: Hey moeten we eigenlijk nog een moment inplannen om het wél over werk te hebben?’ Dat gesprek bleek allang niet meer nodig, de klik was duidelijk. Samen met Mike gaf Tariq het concept een nieuwe invulling. Van een traditioneel menu maakten ze de overstap naar het delen van meerdere, kleinere gerechten.

De schoonheid van eenvoud

Met de introductie van shared dining zijn Tariq en Mike afgeweken van het klassieke bistro recept. Dit past wel bij ze, een stukje eigenzinnigheid. Je vindt gerechten op de kaart met een twist die je niet snel ergens anders vindt. De mannen hebben zich de filosofie van de bistro eigen gemaakt en er zelf een draai aan gegeven. Maar, in essentie blijven de producten van de bistro hetzelfde: zij weerspiegelen de schoonheid van eenvoud. Dit concept ligt Tariq dicht bij het hart, ‘Het kunnen genieten van allerlei mooie smaken zonder beperkt te worden in het aantal gerechten. De liefde spat van het bord, we zijn hier écht dag en nacht mee bezig’.

Voor wie niet kan kiezen

De gasten van Bistro Pinot krijgen een avondvullend programma. ‘Ons restaurant leent zich ervoor om uitgebreid te tafelen. De gasten hebben zelf de regie door te kiezen uit meerdere gerechten om te delen. Voor wie niet kan kiezen raden we een proeverij menu aan. In drie gangen komen de mooiste gerechten van de kaart voorbij.’ Het favoriete gerecht van Chef-kok Mike? Absoluut de steak tartaar. Mike vertelt vol trots: ‘Er kwam een gast die zei dat hij de evolutie van de steak tartaar bij ons had meegemaakt.’

Het BBQ avontuur van Mike

Tijdens de pandemie ontpopte Mike zich als specialist in BBQ kruiden. Inmiddels heeft hij zijn drie BBQ’s meegenomen naar Bistro Pinot en kunnen ook de gasten hier meegenieten van zijn BBQ-kookkunsten. ‘De BBQ’s staan elke dag aan, stukken vlees worden a la minute gegrild op open vuur’. Aan die BBQ’s heeft Tariq ook nog wel een mooie herinnering. Hij daagde Mike uit om een klassieke brisket te maken. Want, ‘elke BBQ chef moet dat immers kunnen’. Mike kocht een mooi stuk vlees en stond om 04:00 in de zaak om het vlees aan te zetten. Met een camera gericht op de BBQ pendelde hij de rest van de nacht tussen zijn bed en de BBQ om het vlees in de gaten te houden. De planning was om de brisket na 12-16 uur klaar te hebben. De werkelijkheid: 24 uur bezig geweest met één stuk vlees. En het eindresultaat volgens Mike? ‘Mwah, daar had ik toch veel meer van verwacht.’

De familie van Bistro Pinot

Met de chemie tussen eigenaar Tariq en chef Mike zit het wel goed. Ook de rest van het team doet familiair aan. Gasten worden met open armen ontvangen en de passie voor de Franse bistro zie je direct terug in de service en de gerechten op tafel. En dat zijn overigens goed gevulde tafels, geheel volgens de Franse bourgondische traditie.  

 

Dinerbon

Vrienden of familie verrassen door ze een avondje in de watten te leggen? Koop een Bistro Pinot Dinerbon!

Ook voor zakelijke evenementen bent u op de juiste plek

Bij vergaderingen kan er gebruik gemaakt worden van een prachtige privéruimte of neem plaats in het restaurant voor een ongedwongen sfeer.

Overleg de mogelijkheden en stel een op maat gemaakt arrangement samen. U vraagt, wij leveren!

Openingstijden

Maandag - Gesloten
Dinsdag - Gesloten
Woensdag - 17:00 tot 23:00
Donderdag - 17:00 tot 23:00
Vrijdag - 17:00 tot 23:00
Zaterdag - 17:00 tot 23:00
Zondag - 17:00 tot 23:00

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.